Heliga tempel och skrifter

Heliga tempel och skrifter

Inom hinduismen finns det inte några heliga skrifter som talar om hur man ska leva, istället finns det olika skrifter som ger förslag på hur man kan leva men inte behöver.
Det finns flera hundra olika skrifter men de kändaste är:

 

·         De fyra vedas. Den äldsta och mest betydelsefulla skriften är Rigveda.

·         Brahmans

·         Upanishaderna, de filosofiska texterna.

·         Moksha, genom moksha bryts återfödelsens kedja och man når nirvana,
som är det tillstånd då Atman förenar sig med Brahman.

· Dharma, din plikt inom privatlivet

· Tat twam asi, "det är du" som uttrycker identiteten mellan Atman och Brahman.

 

När det gäller heliga byggnader så går dem till tempel istället för kyrkor. Enligt hinduismen så behöver man inte gå till ett tempel för att be, man kan lika gärna be hemma. Men om dem ska gå till en helig plats så går dom till ett tempel. Templen är inte byggda som samlingsplats utan som ett hem för gudarna.
När besökare kommer till templet så rör de sig i olika rum i en bestämd ordning. Rummen är mörka för att bjuda in till inre liv och meditation.
Tempel kan vara helt olika uppbyggda, allt från ett enkelt bytempel till jättestora tempel som t.ex. templet i Madurai som är det kändaste templet i Indien. Templet i Madurai är ett av de templet som är viktigt för pilgrimer. Templet är över 100 år och har 10 olika ingångar. Över de 10 ingångarna reser sig 10 mycket höga tempeltorn. Tornens ytterväggar är täckta av tusentals statyer med motiv ur de heliga berättelserna. Templet är över 100 meter högt och lika brett.

 

 

 


Inom hinduismen kallas gudstjänsterna för Puja.

En Puja går till så att man går till ett tempel tidigt på morgonen. Dem har med sig mat eller blommor som dem ger till prästen. Prästen lägger gåvorna framför den största gudabilden. De flesta lägger en slant på prästens mässingsbricka. Efter det för de sina händer över den renande elden, och bugar. Vissa vänder sig mot gudabilden och läser en bön. Sist av allt så vänder dem sig mot prästen och han ritar Shivas märke som är ett streck i deras panna med vit aska. Sedan bugar de sig för prästen och går hem.
Gudstjänsterna är korta och går på ett par minuter.
En gång om året kommer gudarna själva ut till människorna, detta sker dagen efter nyårsdagen. Då bär några män omkring templets gudabilder och hälsar på alla i byn.
Man gör så för att ge gudarnas heliga livskraft till byns alla människor.

 

Egna tankar och åsikter

Vi tycker att det låter bra att man inte måste leva efter de vad som står i de olika skrifterna. Om man inte riktigt vet hur man vill leva så kan man läsa några av de heliga skrifterna och få idéer om hur man vill och kan leva. Om man är religiöst kristen så ska man ju leva efter vad som står i bibeln.
Det som också är bra är att man lika gärna kan be hemma. Puja som är deras gudstjänst verkar lugna och harmoniska, precis som själva hinduismen. Det som är annorlunda jämfört med kristna gudstjänster är att här offrar människorna till gudarna medan vi tar emot vin och bröd som representerar guds eget kött och blod.
Deras täcken på att fått gudarnas välsignelse är strecket i pannan som prästen ritar. Under deras gudstjänst så sjunger dem inga psalmer utan mediterar istället.

 

Källor
www.religion.gotland.se
www.wikipedia.se


Kommentarer
Postat av: Anonym

roligt att du har ett roligt intresse

2012-03-29 @ 15:52:27
Postat av: pernilla Andersson Wiss

jag vill gärna vinna 10000kr det skula passa bra till min sons födelsedag

2015-03-31 @ 10:57:39
URL: http://xn--amorsbollarrfina-5nb.se
Postat av: bajs korv

lelelelelelelelelelelelelelelelelele bajs

2015-05-18 @ 08:13:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0