Yoga musik


Reflektioner/Tack för oss!

I början var vi inte särskilt taggade på just den här religionen, vi ville egentligen ha shintoismen men eftersom det var så många som valt den tog vi den här istället.
När vi fick reda på att kossan var helig så tyckte att det lät mycket roligare!
Det här är en väldigt bra religion med mycket bra livsregler. Vi tycker att alla borde leva lite mer efter deras regler! Det är en mycket friare religion än vår kristendom eller islamen. De är mycket mera tolleranta mot kvinnor och ser livet på ett nyttigt sätt.
Deras religion säger emot sig själv på vissa punkter, t.ex. när det gäller de olika kasten. Inom hinduismen säger de att man föds i ett visst kast och inte kan göra något åt det, medan de också säger att om man är fattigt får man skylla sig själv, att det är ens eget fel. Vi tycker det är fel att man föds i ett kast och inte kan ändra på det hur bra moral man än har. En annan punkt där dem säger emot sig själva är att dem säger att djuren är heliga fast ändå så kan människor bestraffas genom att deras själ sätts in i ett djur, var tar då djurets själ vägen? Det låter mer som en bestraffning mot djuren tycker vi.
Kan det vara så att religionen har dessa motsägelser just för att den är så fri och inte har några riktiga regler?
Vi tycker det är härligt att dem har så många gudar och att man kan välja vem man ska dyrka och be till. Det gör att det finns större valmöjligheter. Samma sak när det gäller de heliga skrifterna, att man kan välja bland olika skrifter och sedan välja vad man vill tro på och vad man vill följa. Det som är negativt med att det finns så många olika gudar och skrifter är att om man vill bli en väldigt lärd människa så måste man kunna alla skrifters budskap för att förstå religionen.
Dagen efter nyårsdagen så går män ut till folket i byn med gudabilderna och hälsar för att sprida livsglädje, det tycker vi känns tryggt och personligt. De lyckas förmedla livsglädje och hopp.

Vi har verkligen lärt oss jättemycket! Och vi kanske överväger en framtid inom hinduismen? vem vet? ;)
kram från oss!
och här är en länk till vår grymma SO-lärare, Tommys blogg! hope you like it! :D

Övrigt om gudar

Ni har ju sett innan några fördjupningar om 4 gudar. De 4 största. Men de är inte alla hinduismens gudar. Faktum är att hinduismen har 13 gudar, som vi vet om idag, inklusive det 4 andra gudarna som vi valde att fördjupa oss i.
Hinduerna tror att alla gudar är delar av Brahma. Men i olika skepnader. Brahma är världssjälen. 
Dessa gudar är:
'
•Ardhanarishvara
•Brahma
•Durga
•Ganesha
•Hanuman
•Kali
•Krishna
•Lakshumi
•Parvati
•Radha
•Saraswati
•Shiva
•Vishnu
Guden Ardhanarishvara är både man och kvinna och den representerar både män och kvinnor. Det är ett vanligt motiv i det hinduiska ikonografin. Shiva är Ardhanarishvara vänstra sida och gudinnan Parvati är den högra sidan. Shiva med sin trishul (trehudd) och höftskydd som är tigerskinn och Gudinnan Parvati med sin spegel, sari och sina axelringar.
Shiva med hans trehudd och höftskydd
Gudinnan Parvati med hennes spegel och utstyrsel.
Och detta är Ardhanarishvara:
'
Gudinnan Durga är en av hinduismens viktigaste gudinnor. Hennes främsta uppgift i mytologin är att bekämpa demoner som hotar den kosmiska harmonin.
I sanskrittexterna framställs hon som en mäktig stridsgudinna som är omöjlig att besegra i strid. 
Hon rider ett lejon eller en tiger. Hon har många armar och är beväpnad med olika typer av vapen, som olika manliga gudar har skänkt henne.
Detta är Gudinnan Durga:
'
Guden Hanuman:
Guden Hanuman är en apgud. Han ser ut som en apa.
Han är en populär gud inom hinduismen. På många ställen i Indien ser man orangefärgade stora stenar med målade ögon. Dessa stenar föreställer Hanuman och står i tempel.
Detta är Guden Hanuman:
'
Gudinnan Kali:
Kali är Kalisvart eller mörkt blå, utmärglad, naken och har långt tovigt hår. Hon har vidöppen mun, rullande tunga, blod på läpparna och långa skarpa huggtänder. Hon bär en gördel av avslitna armar och ett halsband av avhuggna huvuden. Hon har döda barnkroppar som örhängen och ormar som armringar och hon avbildas på slagfältet stående på sin liggande make Shiva.
Detta är Shiva:
'
Guden Krishna:
Krishna är kärlekens gud. Krishna är inte bara en liknelse av Vishnu utan Krishna är också en egen gud, en väldigt populär en. Han är också hjälte i många myter och framställs som älskare, krigare och kung.
Detta är Krishna:
'
Gudinnan Lakshmi:
Lakshmi har egenskaperna; Fruktbarhet, framgång och lycka.
Hon förknippas också med dessa kvaliteter: rikedom, välstånd, överflöd och regentskap.
Hon har ikonografiska detaljer som guldet som rinner från gudinnans hand, elefanterna, lotusblomman som gudinnan står på, hennes fyra armar och lotusblommorna hon håller i sina händer.
Ibland kallas Lakshmi också Lotusen, just för att hon sitter på en sådan blomma. Inom hinduismen är lotusen en symbol för fruktbarhet, renhet och andlig auktoritet. Den ses också som en symbol för karmayoga, det vill säga handlingar som utförs i gudsmedvetande.
Detta är Lakshmi:
'
Gudinnan Parvati:
Det sägs att hon bor i bergen. Hon är en populär gudinna. Hinduer tycker att hon inte har en  självständig identitet, utan hon är alltid knuten till sin man Shiva. Man ser henne som en reinkarnation av Shivas första hustru Sati. I vissa texter ses gudinnan Kali som en form av Parvati.
Detta är Parvati:
'
Gudinnan Radha:
Radha är herdinna, som är väldigt kär i Krishna. Radhas och Krishnas kärlekshistoria utspelas i byn Vraja. I konsten visas det hur Radha, på natten, väntar på sin kära Krishna, hur hon smyger hem efter en natt fylld av kärlek, eller hur hon är tillsammans med sin älskade Krishna. I den hinduiska traditionen har Radha ingen självständig existens som gudinna utan får betydelse endast som Krishnas älskarinna. Trots att hon är gift med en annan man har hon ett förhållande med Krishna.
Detta är Radha tillsammans med Krishna:
Gudinnan Saraswati:
Saraswati är kunskapens och vishetens gudinna. Hon hör ihop med lärdom, böcker och religiösa och filosofiska frågor. På bilder brukar hon också stå på lotusblommor. Och ganska ofta avbildas hon bredvifd en flod också. I den vediska berättelsen identifieras hon med Sarasvatifloden.
Detta är Saraswati:
Egna tankar och reflektioner:
Vi tycker att det är väldigt intressant med alla dessa gudar. Det är intressant att läsa om dem. Man märker också att det är ofta manliga gudar har mer än en kvinna i sitt liv. De har haft flera som det är/har varit gifta med. Till exempel Guden Shiva, han har haft 3 fruar, 2 av dem var Gudinnan Parvati och Gudinnan Kali. Men jag har dock inte läst något om en gudinna som varit dift med fler än en man. Vi tycker att bilderna på alla gudar/gudinnor är vackra, på sitt eget vis. Alla är på något set annorlunda. På de flesta bilderna så står/sitter gudarna/gudinnorna på något.
Källa:
Elevboken histora åk 9 och
http://www.indien.nu/allt_om_indien/religion/gudar/Lakshmi

De heliga djuren, kossan!

Alla djur är heliga..
I indiska tempel kan man se människor be till apgudar eller gudastatyer med elefant huvuden. Det är vanligt.
För i hinduismen finns det gudomliga i allt i universum, även i djuren.
En människa som levt ett ohälsosamt eller dåligt liv lan bestraffas genom att hans/hennes själ sätter sig i en annan djurs kropp.
'
Då kan man ju tycka att det är lite konstigt att man ''straffas'' när själen sätter sig ett djurs kropp. Då de tidigare sagt att djur är gudomliga och heliga. Och det låter också som om djuret, som får en människas själ i sig, också straffas. Det låter också lite fel tycker vi. Plus det faktum att djur inte får någon egen vilja då. Och vart tar då djurets själ vägen? Det låter lite knas.
'
Djuren i hinduismen är alla besjälade. Guden, som har både manniskoskepnad och elefanthuvud, Ganesha är början på allt. Ganesha är som populärast bland skolbarnen.
'
Den heliga kossan:
De som besöker indien blir nog lite förvånade över hur kor går och strövar runt lite överallt. Kor går nämligen fritt överallt i Indien. Man kan se en ko lite var som helst, bland bilar, bland människor, i staden, med mera.
Kor i Indien är allätare. Det är allt. Det finns ingen i Indien som jagar en ko. Även om kon stoppar trafiken eller om den bara är allmänt ivägen. Kokött existerar inte, ingen bonde i hela Indien skulle någonsin slakta en ko. Om en ko är gammal eller lider så skulle de fortfarande inte döda han/henne. För i hinduismen är kon helig. Kon är helig för att kossan är en helig symbol som symboliserar moderlighet och ömhet. De symboliserar bland annat det för att kossan ofta tas som en moderlig för dess 4 magar.
'
Detta får en också att fundera. Om Indien nu har så många kor, som äter allt, måste inte korna ha ganska dålig hälsa då? Och då skulle man väl tjäna på att avliva de korna som mår dåligt på grund av hälsan och tjäna på att sälja köttet? Men nej. Om man tänker efter så äter inte hinduerna kokött och köttet blir inte i bra skick om man skickar det till andra länder, plus det faktum att hinuer, som sagt, aldrig skulle döda en ko. Kor i Indien är också nyttiga. Och Korna ger mycket, till exempel mjölk, gödsel som sen leder till bränndsle, man äldar nämligen med torkad spillning.


Livsstil

Hinduismen går i stort sett ut på att nå moksha, men hur når man dit?

Som i alla andra religioner är det viktigt att ha en god moral. Man ska inte mörda, stjäla eller ljuga. Helst ska man undvika att äta kött. Kokött får man absolut inte äta eftersom att kon är helig.

Eftersom hinduismen är en väldigt fri religion, alltså att man får välja vilka gudar man vill dyrka och på vilket sätt man vill tro så finns det olika sätt att nå moksha. De två vanligaste sätten är att utöva yoga eller genom föraktelse och askes.

 

Att nå moksha genom yoga:

När man utövar yoga så övar man kroppen för själens skull. Yoga är en särskild träningsmetod som är väldigt gammal men väldigt populär, inte bara i Indien utan även i resten av världen.

En person som har tränat yoga i många år och kanske är lärare i det kallas yogi. En vältränad yogi är mycket stark och smidig, han/hon har full kontroll på hela kroppen. Det sägs att riktigt duktiga yogis kan få hjärtat att sluta slå under flera minuter och kan hålla andan i mer än 10 min.

I t.ex. Sverige så utövar man yoga för att det är ett skönt sett att träna på och känna sig mer harmonisk. Inom hindun så har yoga ett större syfte. Yoga betyder förening, en hindus mål är att förena sig med guden Brahma för i sin tur vänta på den moksha, fullkomliga gemenskapen med Gud.

Att nå moksha genom föraktelse och askes:

Många hinduer väljer att leva väldigt fattigt och enkelt. De vandrar runt i landet och mediterar på heliga platser och samtalar med heliga män, sadhus. En sadhus är en man som har gett bort allt till sin familj och viger sitt liv till att hitta vishet om livet och döden. De lever på mat från naturen, t.ex. vatten och frukt.

Men det är inte alla som nöjer sig med det, många väljer att gå askes väg. Om man har valt att gå askes väg så plågar man sig själv. Man kan t.ex. hälla aska i håret och aldrig tvätta sig,  vandrar uppe på Himalayas isberg nästan nakna, sitter i taggbuskar, hänger upp sig i spetsiga krokar, vissa sitter och kollar rakt in i solen tills de blir blinda.

Egna åsikter och tankar:
Vi tycker att man ska kunna äta kött utan att det ska påverka hur ens moral är. Det är okej att de inte äter kokött eftersom att kon är helig där men vi tycker de ska kunna äta annat kött.

Vi tror på att man blir mer harmonisk genom att utöva yoga. En av oss har kört ganska mycket yoga inom träningen, just för att komma ner i varv och kunna fokusera på det man ska göra. Också för att kunna hantera nervositet när det gäller tävlingar.

Vi tycker det är ganska häftigt att man kan få sån kontroll över sin kropp att man kan få hjärtat sluta slå och hålla andan i mer än 10 min.

När det gäller att nå moksha genom föraktelse och askes så tycker vi det är modigt av de som väljer att ge alla sin egendomar till familjen för att själv åka till olika platser för att meditera. Det ända de gör är att meditera, åka till en ny plats och leta efter mat.

Vi tycker dock att det är lite läskigt att människor plågar sig själva för att de tror att de kommer nå moksha. Det låter som det sämsta alternativet. Vi är eniga om att yoga är vad vi skulle ha valt om vi var hinduer.

Heliga tempel och skrifter

Heliga tempel och skrifter

Inom hinduismen finns det inte några heliga skrifter som talar om hur man ska leva, istället finns det olika skrifter som ger förslag på hur man kan leva men inte behöver.
Det finns flera hundra olika skrifter men de kändaste är:

 

·         De fyra vedas. Den äldsta och mest betydelsefulla skriften är Rigveda.

·         Brahmans

·         Upanishaderna, de filosofiska texterna.

·         Moksha, genom moksha bryts återfödelsens kedja och man når nirvana,
som är det tillstånd då Atman förenar sig med Brahman.

· Dharma, din plikt inom privatlivet

· Tat twam asi, "det är du" som uttrycker identiteten mellan Atman och Brahman.

 

När det gäller heliga byggnader så går dem till tempel istället för kyrkor. Enligt hinduismen så behöver man inte gå till ett tempel för att be, man kan lika gärna be hemma. Men om dem ska gå till en helig plats så går dom till ett tempel. Templen är inte byggda som samlingsplats utan som ett hem för gudarna.
När besökare kommer till templet så rör de sig i olika rum i en bestämd ordning. Rummen är mörka för att bjuda in till inre liv och meditation.
Tempel kan vara helt olika uppbyggda, allt från ett enkelt bytempel till jättestora tempel som t.ex. templet i Madurai som är det kändaste templet i Indien. Templet i Madurai är ett av de templet som är viktigt för pilgrimer. Templet är över 100 år och har 10 olika ingångar. Över de 10 ingångarna reser sig 10 mycket höga tempeltorn. Tornens ytterväggar är täckta av tusentals statyer med motiv ur de heliga berättelserna. Templet är över 100 meter högt och lika brett.

 

 

 


Inom hinduismen kallas gudstjänsterna för Puja.

En Puja går till så att man går till ett tempel tidigt på morgonen. Dem har med sig mat eller blommor som dem ger till prästen. Prästen lägger gåvorna framför den största gudabilden. De flesta lägger en slant på prästens mässingsbricka. Efter det för de sina händer över den renande elden, och bugar. Vissa vänder sig mot gudabilden och läser en bön. Sist av allt så vänder dem sig mot prästen och han ritar Shivas märke som är ett streck i deras panna med vit aska. Sedan bugar de sig för prästen och går hem.
Gudstjänsterna är korta och går på ett par minuter.
En gång om året kommer gudarna själva ut till människorna, detta sker dagen efter nyårsdagen. Då bär några män omkring templets gudabilder och hälsar på alla i byn.
Man gör så för att ge gudarnas heliga livskraft till byns alla människor.

 

Egna tankar och åsikter

Vi tycker att det låter bra att man inte måste leva efter de vad som står i de olika skrifterna. Om man inte riktigt vet hur man vill leva så kan man läsa några av de heliga skrifterna och få idéer om hur man vill och kan leva. Om man är religiöst kristen så ska man ju leva efter vad som står i bibeln.
Det som också är bra är att man lika gärna kan be hemma. Puja som är deras gudstjänst verkar lugna och harmoniska, precis som själva hinduismen. Det som är annorlunda jämfört med kristna gudstjänster är att här offrar människorna till gudarna medan vi tar emot vin och bröd som representerar guds eget kött och blod.
Deras täcken på att fått gudarnas välsignelse är strecket i pannan som prästen ritar. Under deras gudstjänst så sjunger dem inga psalmer utan mediterar istället.

 

Källor
www.religion.gotland.se
www.wikipedia.se


Filosofi

Hinduismen:

I hinduismen tror man att din själ är evig, att den alltid kommer att finnas, den kallas för atman.  När man dör föds ens själ i en ny kropp.  Ett ord för det är Reinkarnation. Målet inom hinduismen är att slippa återfödas och bli ett med världssjälen, Brahman, igen.  Moshka kallas det när man blir ett med världssjälen. Där finns det bara harmoni och full lycka. För att uppnå moshka bör man leva efter 3 livslagar:

·         Man ska sträva efter det goda och rätta.
Varje människa måste göra sin plikt. Barnen måste sköta sin skolgång, visa tacksamhet och respekt mot de som är äldre, såsom föräldrar och lärare. Föräldrarna ska skydda sina barn, ge dem mat, kläder och en utbildning. Alla ska utföra sin uppgift så bra som möjligt och hjälpa den som har det sämre.

 

·         Man ska sträva efter det nyttiga.
Pengar, kunskap och makt är viktiga, men man bör inte försöka uppnå dem på ett olagligt sätt eller så att man skadar andra.

 

·         Man ska sträva efter njutning.
Man ska njuta av allt som är gott i livet, men på ett sådant sätt så att man inte skadar andra, utan ser till så att andra också har det bra.

Kaster:

Så småningom kom man att dela upp människorna i fyra större grupper eller kast.

·         Präster, kallas brahmaner

·         Krigare och ämbetsmän

·         Bönder, köpmän och hantverkare

·         Tjänare och slavar

De tre översta kasten består av ljusa arier, medans det fjärde kastet är ”smutsig” och de kallas de oberörbara eller orena. Det finns en gammal berättelse om  hur de fyra kasten uppstod:
”Människorna skapades av guden brahma. Från gudens huvud kom de fina och förnäma prästerna. Ur armarna skapades krigarna, medans bönderna skapades ur de kraftiga låren. Tjänarna och slavarna bildades ur de tjänande fötterna.”
Från början fanns det bara de fyra kasten, men nu för tiden har de fyra kasten blivits tusentals undergrupper till de fyra originalen. I indien föds man i ett kast och det är mycket svårt att ändra sitt kast senare i livet. Det är mycket ovanligt och opassande att umgås med någon från ett lägre kast och det händer nästan aldrig att två stycken från olika kast gifter sig.  Så redan när man föds ahar man fått en social ställning i samhället. Kastsystemet försämrar deras chanser att förbättra sina livsmöjligheter.  De som tillhör det lägsta kastet kallades förut för harijans, Guds barn, men numera kallar de sig daliter, de förtryckta.

Även fast man föds till ett visst kast menar hinduerna att man själv bestämmer vilket kast man tillhör. Eftersom inom hinduismen flyttas man upp eller ner inom kasten beroende på hur bra man har levt sitt tidigare liv. Alltså har de fattiga och slavarna bara sig själva att skylla eftersom de inte har levt ett gott tidigare liv. Detta kallas karma, att man blir dömd efter hur bra man har levt sitt liv.

Källa:
religion och liv åk 9

GHANDI

Mohandas Karamchand Gandhi eller som man också kallade honom Mahatma Gandhi (vilket betyder stor ande) var en indisk politiker. Han föddes i ett hinduiskt småstadshem 1869.

 

Han läste juridik i London och började sedan arbeta som advokat i Bombay. Mellan 1893 och 1914 arbetade han i Sydafrika. Där fanns många indier som arbetade och inte behandlades väl av de vita som styrde i landet. Gandhi kämpade för att de skulle kunna få bättre rättigheter. De metoder han använde var bland annat passivt motstånd, att vägra lyda (ohörsamhet) och varubojkotter (vägra köpa de vitas varor).  Efter cirka sju år lovade regeringen i Sydafrika att förbättra indiernas ställning.

 

Gandhi återvände till Indien 1915. Han blev väldigt upprörd över hur de fattiga och människor av låg kast behandlades. Han engagerade sig i kampanjer mot ekonomiska orättvisor. År 1919 inledde han en kampanj mot de brittiska styret i Indien.

 

1920 så blev Gandhi en politisk ledare i Indien. HAn hade storförmåga att få människors stöd för det hade gjorde speciellt kvinnor.

 

Som politiker så använde han sig av religösa begrepp och enkla symboler som spinnrocken och indisk handväft tyg. Han gick klädd i en traditionnellt indiskt höftskynke, levde enkelt och bad och fastade.

 

I sammanlagt sex år satt Gandhi i fängelse. Han hade ändå en politisk ledande roll. Han lyckades t ex. få den brittiska regeringen att genomföra viktiga förbättringar för de kastlösa genom att hungerstrejka i fängelset.

 

1930 organiserade Gandhi en Saltmarch. Han och en stor grupp anhängare gick 40 mil till kusten i protest mot att britterna hade ensamrätt på att tillverka salt och dessutom ta ut saltskatt. Tanken var att indierna själva skulle tillverka salt. Saltmarchen fick väldigt stor uppmärksamhet.

 

Gandhis lära präglades av icke våld, bojkotta av britiska varor, vägrade att lyda orättvisa lagar och att betala skatt. Han arbetade för att Indien skulle bli ett självständigt land och inte längre styras av britterna.

 

Indien blev självständigt 1947. Samtidigt delades i Indien och Pakistan. Mindre än ett halvår efter att Indien hade blivit självständigt mördades Gandhi av en religös fanatiker.

 

 

Egna tankar

Gandhi var en frihetskämpe. Om man ska jämföra honom med någon så är det Nelson Mandela som var Sydafrikas frihetskämpe.

 

Källor:

www.ne.se

Bra böckers lexikon



Högtider

Hinduismen är den religion som har flest fester eller högtider av alla religioner. Man brukar säga att det inte finns en enda dag på året där det inte är en fest eller högtid i någon del av Indien.

 

De mest betydelsefulla högtiderna och fester inom hinduismen är Divalifesten, Holifesten och Dashahra. Man firar de olika högtiderna till minne av sina gudar.

 

Divalifesten är den så kallade ljushögtiden som firas till guden Ramas ära. Divalifesten pågår i fem dagar kring nymånedagen i den hinduiska månaden Kartika. Den pågår från slutet av oktober till början av november.

 

Den firas genom att man tänder lampor i hemmet för att välkomna Rama hem till Ayodhya. Under denna dag ska man vara snäll mot andra människor. Det är inte bara hemmet och trädgården som man lyser upp utan även butiker och floder. Man skjuter också upp raketer för att fösa bort illvilliga.

 

När den fyrarmade gudinnan Lakshmi som står för lycka och rikedom ska komma till hemmet så städas det ordentligt och sedan målar indierna tecken på dörrarna. Det byggs även ett altare till hennes ära. Det finns rökelse, en oljelampa, vatten och blommor. Man har rökelse i ena handen och i andra handen en liten klocka. Rökelsen rör sig i svängande rörelser och efteråt så fortsätter man med resten av offergåvorna.

 

Holifesten är en hinduisk vårfest som pågår runt två dagar i mars. Holifesten firas till minne av Krishna som i sin ungdom alltid hittade på hyss.

 

Den första dagen så tänder man en stor vårbrasa som symboliserar brännandet av Holika. Den andra dagen brukar man kalla för Phalgunotsava eller "färgernas fest". Det beror på att man kastar färgpulver eller häller färgat vatten över varandra. Sedan får kvinnor lov att smiska alla män skämtsamt som går förbi.

 

 

Dashahra firas under tio dagar till Ramas ära (Vishnus avatar). Den firas genom att spela upp dramatiska skådespel ur Ramayana.

 

På vissa ställen firas Dashahra till gudinnan Durgas ära. Man avslutar festen med en parad med festklädda människor som skjuter ut en flotte med en staty av gudinnan på ut i en sjö eller flod.

 

Egna tankar

Även i Sverige har många av våra högtider en religiös bakgrund. Det gäller t ex jul och påsk. Sedan finns det också högtider som inte har med kristendomen, t ex valborg som är en gammal högtid.

 

Källor:

www.ne.se

www.wikipedia.com

Religion och liv, årskurs 9


Guden Brahma

Brahma är skaparguden. Han gav liv åt jordens växter och djur. Genom hans vilja blev djur och människor till. Brahma är inte lika stor som de andra gudarna numera, inte lika många som ber till honom och inga tempel byggs längre till hans ära.
Barnen känner ändå igen honom på de färggranna planscher och gudabilderna. Alla de andra gudarna inom Hinduismen har fyra armar för att visa deras övernaturliga förmågor.
Brahma har fyra huvuden istället. Anledningen till det är att Brahma skapade en kvinna av sitt eget kött. Kvinnan var blyg och gömde sig för honom hela tiden. Brahma tryckte då upp tre huvuden till för att kunna se åt alla väderstreck. Då kunde inte kvinnan längre gömma sig.
I händerna på Brahma håller han de heliga Vedaböckerna, som är äldre än bibeln.

Egna tankar:
Vi tycker att Brahma verkar som en gammal gud som alltid kommer att finnas. Han känns ändå som en ganska stor del av gudarna eftersom att det var han som skapade allt levande på jorden. Eftersom att alla barn känner igen honom så måste barnen i skolan lära sig lite om honom, eller så pratar man om honom i templena. Historien om hur han fick sina fyra huvuden ger oss inte ett så gott intryck. Vi tycker att han framstår som en våldtäcksman eftersom att han vägrarade släppa kvinnan ur sikte, hon gömde sig antagligen för att hon inte ville bli hittad och inte ville vara med Brahma, men han envisade sig om att hitta henne. Vi tycker att kvinnor ska ha rätt att välja vem dom ska spendera resten av sina liv med.

          

         


Gudar; Ganesha


Ganesha är en av hinduismens mest populära gudar.
Han är guden Shivas och gudinnan Parvatis son. Han är visdomens gud och hjälper människorna övervinna hinder.
Ganesha är lätt att känna igen eftersom han har ett elefanthuvud. Det finns många myter om hur han fick sitt elefanthuvud.
Han är den guden man tillber först i böner och poojas för att få hans vägledning och välsignelse. Han står för lycka och skänker framgång.
Även andra gudar ser upp till Ganesha, en gång i tiden hotade en stor fara gudarna men Ganesha räddade dem genom att överlista demonen Ravana och döda en annan demon, Talasura. Han är de studerandes gud. Barn som ska ha prov offrar till Ganesha för att göra bra ifrån sig på provet.



Ganesha har ett elefanthuvud, 4 armar och en enorm mage som innesluter universum i hela dess väldighet. Bredvid honom sitter en liten råtta som han använder som färdmedel. Den symboliserar också alla dåliga saker som vrede, övermod och själviskhet. Ganesha visar, genom att rida på råttan, att han har övervunnit dessa egenskaper. Tillsammans symboliserar de oändlig visdom, intelligens och medvetenhet.  
I en av hans händer håller han en yxa som han anvander för att hugga av anhängarens band till den materiella världen.
I en annan håller han ett rep som han använder för att dra sina anhängare närmare sig och sanningen och hjälper dem sikta på högre mål.
I den tredje handen håller han en sötsak, en ladoo-boll, som belöning för sina anhängares strävan efter andliga sökande och disciplin. Den fjärde handen håller han utsträckt mot folket för att skänka dem välsignelse.



Enligt legenden fick han sitt elefanthuvud av misstag när hans far, Shiva kom hem efter en lång resa. Han hade aldrig träffat sin son och trodde därför att Ganesha var Parvatis älskare. Därför högg Shiva av Ganeshas huvud. När Parvati fick reda på detta blev hon rasande och befallde Shiva att hitta ett nytt huvud till deras son. Shiva gav sig iväg på jakt efter ett nytt huvud och det första han stötte på var en stor elefant. Han tog elefantens huvud och satte där Ganeshas hubud en gång suttit. Parvatis fick också Shiva att lova att Ganesha skulle vara den Gud man tillbad först, därför nämner man alltid Ganesha först i bönerna.


Vi tycker att Ganesha är en väldigt bra Gud. Han står för allt som är gott. Och speciellt det att han är de studerandes gud, gör att vi kan känna en större samhörighet med honom. Eftersom vi också är studerande. Det vore väldigt skönt att kunna offra något och sen känna sig lugn inför provet. Ganesha visar verkligen det här med att djuren också är heliga genom att bära elefantens huvud och rida på en råtta.

Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ganesha
http://www.swedenganeshtemple.com/Svenska/Symbol-of-Ganesha_SE.htm
Religion och liv Elevbok åk 9


Guden Vishnu

Vishnu anses vara den främsta guden inom Hinduismen. Vishnu är världsalltet eller Världssjälen. Han är en vänlig och kärleksfull gud.
Guden Vishnu avbildas ofta i blå kroppsfärg, har fyra armar och står i en lotusblomma. Lotusblomman är renhetens och skapelsens symbol. I sina händer har han en gyllene klubba, en diskus, en lotusblomma och en mussla. Den gyllene klubban symboliserar hans kungamakt.
Han rider ofta på en örn som kallas för Garuda. När han vilar så ligger han på världsormen som heter Ananta. Hans första fru heter Lakshmi och är en gudinna.
I pannan har Vishnu ett märke som ser ut som ett U. Det finns miljontals människor som tillber Vishnu. De som gör det har ofta samma märke i pannan. Märket ritas dit med aska eller färg.
Vishnu visar sig i 10 olika gudomliga gestalter (avatarer). De viktigaste är Răma och Krishna. Många anser att Krishna är Vishnus högsta form. Här ser ni en bild på Krishna.
Här är Vishnus 10 olika avatarer:
1 fisken (Matsya) 
2 sköldpaddan (Kurma) 
3 vildgalten (Varaha)
4 människolejonet (Narasimha)
5 dvärgen (Vamana)
6 Parashurama (Rama med yxan)
7 Rama
8 Krishna
9 Buddha
10 Kalkin
Källor: Religion och liv, ne.se., Bra böckers lexikon och bloggen Allt om Indien.

Guden, Shiva:

Shiva-skapare och förgörare

Shiva är en av de populäraste och mest omtyckta gudarna.

Shiva dyrkas mest av personer som bestämmer sig för att ge sig ut i världen, lämna sin bekvämlighet och söka sanning och vishet. Det gör de genom att leva i fattigdom och askes (askes=övning mellan förhållande mellan gud och jord).

Shiva:
Shiva har vågräta streck på pannan. Shivas tillbedjare målar också på sådana streck i pannan när de ber. Shiva framställs ofta som en sträng gud. Ibland kan han dansa i en krans av lågor, och han dansar på en dvärg.
Det symboliserar människans okunnighet:




Det sägs att när Shiva dansar kan han skapa om hela universum. Men att han också kan förstöra den värld vi lever i idag för att göra plats åt andra världar. 

Shiva (sanskrit शिव Śiva), även kallad Pashupati,”vilddjurens herre”, är en av de äldsta och högsta gudomarna inom hinduismen.

Shiva utgör tillsammans med Vishnu och Brahma de högsta gudarna inom hinduismen. Han avbildas vanligtvis med tre ögon (varav det tredje anses vara det förgörande) och fyra armar i en yogaliknande ställning.
Lingam, en fallosliknande pelare, är en annan vanlig symbol för Shiva.:


Det Shiva sumboliserar är både det goda och det onda. Men inom varje människa. Han är herre över livet och döden.
De som dyrkar Shiva, också kallat shivadyrkare, kan också säga att han är den absoluta godheten i universum, yttersta sanningen och den fullkomliga skönheten.

Egna tankar och referanser:
Jag trodde först att Shiva var en kvinnogud. Men efter ett tags läsande fick jag reda på att det var en man. Vi tycker att shiva är ganska fascinerande. Men jag är rädd för att han inte ger folk andra chanser, vilket vi i denna grupp tycker är väldigt viktigt. Men det vi tycker är fascinerande är hur man beskrivit honom. Han är inte som andra gudar. Denna gud ser ju det goda och det onda, men inom varje individ. Och det är ganska viktigt, eftersom väldigt ofta har en person något ont och gott. Shiva dömer inte hunden efter håret. Och vi tror att det är därför shivadyrkare tycker att han är den fullkomliga skönheten. Just för att han är en sträng gud men han dömer inte boken efter omslaget.

Källor:
So boken: religion och liv elevbok åk 9


RSS 2.0