Guden, Shiva:

Shiva-skapare och förgörare

Shiva är en av de populäraste och mest omtyckta gudarna.

Shiva dyrkas mest av personer som bestämmer sig för att ge sig ut i världen, lämna sin bekvämlighet och söka sanning och vishet. Det gör de genom att leva i fattigdom och askes (askes=övning mellan förhållande mellan gud och jord).

Shiva:
Shiva har vågräta streck på pannan. Shivas tillbedjare målar också på sådana streck i pannan när de ber. Shiva framställs ofta som en sträng gud. Ibland kan han dansa i en krans av lågor, och han dansar på en dvärg.
Det symboliserar människans okunnighet:




Det sägs att när Shiva dansar kan han skapa om hela universum. Men att han också kan förstöra den värld vi lever i idag för att göra plats åt andra världar. 

Shiva (sanskrit शिव Śiva), även kallad Pashupati,”vilddjurens herre”, är en av de äldsta och högsta gudomarna inom hinduismen.

Shiva utgör tillsammans med Vishnu och Brahma de högsta gudarna inom hinduismen. Han avbildas vanligtvis med tre ögon (varav det tredje anses vara det förgörande) och fyra armar i en yogaliknande ställning.
Lingam, en fallosliknande pelare, är en annan vanlig symbol för Shiva.:


Det Shiva sumboliserar är både det goda och det onda. Men inom varje människa. Han är herre över livet och döden.
De som dyrkar Shiva, också kallat shivadyrkare, kan också säga att han är den absoluta godheten i universum, yttersta sanningen och den fullkomliga skönheten.

Egna tankar och referanser:
Jag trodde först att Shiva var en kvinnogud. Men efter ett tags läsande fick jag reda på att det var en man. Vi tycker att shiva är ganska fascinerande. Men jag är rädd för att han inte ger folk andra chanser, vilket vi i denna grupp tycker är väldigt viktigt. Men det vi tycker är fascinerande är hur man beskrivit honom. Han är inte som andra gudar. Denna gud ser ju det goda och det onda, men inom varje individ. Och det är ganska viktigt, eftersom väldigt ofta har en person något ont och gott. Shiva dömer inte hunden efter håret. Och vi tror att det är därför shivadyrkare tycker att han är den fullkomliga skönheten. Just för att han är en sträng gud men han dömer inte boken efter omslaget.

Källor:
So boken: religion och liv elevbok åk 9


Kommentarer
Postat av: hejsan

Mycket dålig information måste jag säga

- Per Gunnarsson

2014-01-28 @ 10:02:47
URL: http://rumpestump.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0