Guden Brahma

Brahma är skaparguden. Han gav liv åt jordens växter och djur. Genom hans vilja blev djur och människor till. Brahma är inte lika stor som de andra gudarna numera, inte lika många som ber till honom och inga tempel byggs längre till hans ära.
Barnen känner ändå igen honom på de färggranna planscher och gudabilderna. Alla de andra gudarna inom Hinduismen har fyra armar för att visa deras övernaturliga förmågor.
Brahma har fyra huvuden istället. Anledningen till det är att Brahma skapade en kvinna av sitt eget kött. Kvinnan var blyg och gömde sig för honom hela tiden. Brahma tryckte då upp tre huvuden till för att kunna se åt alla väderstreck. Då kunde inte kvinnan längre gömma sig.
I händerna på Brahma håller han de heliga Vedaböckerna, som är äldre än bibeln.

Egna tankar:
Vi tycker att Brahma verkar som en gammal gud som alltid kommer att finnas. Han känns ändå som en ganska stor del av gudarna eftersom att det var han som skapade allt levande på jorden. Eftersom att alla barn känner igen honom så måste barnen i skolan lära sig lite om honom, eller så pratar man om honom i templena. Historien om hur han fick sina fyra huvuden ger oss inte ett så gott intryck. Vi tycker att han framstår som en våldtäcksman eftersom att han vägrarade släppa kvinnan ur sikte, hon gömde sig antagligen för att hon inte ville bli hittad och inte ville vara med Brahma, men han envisade sig om att hitta henne. Vi tycker att kvinnor ska ha rätt att välja vem dom ska spendera resten av sina liv med.

          

         


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0