Övrigt om gudar

Ni har ju sett innan några fördjupningar om 4 gudar. De 4 största. Men de är inte alla hinduismens gudar. Faktum är att hinduismen har 13 gudar, som vi vet om idag, inklusive det 4 andra gudarna som vi valde att fördjupa oss i.
Hinduerna tror att alla gudar är delar av Brahma. Men i olika skepnader. Brahma är världssjälen. 
Dessa gudar är:
'
•Ardhanarishvara
•Brahma
•Durga
•Ganesha
•Hanuman
•Kali
•Krishna
•Lakshumi
•Parvati
•Radha
•Saraswati
•Shiva
•Vishnu
Guden Ardhanarishvara är både man och kvinna och den representerar både män och kvinnor. Det är ett vanligt motiv i det hinduiska ikonografin. Shiva är Ardhanarishvara vänstra sida och gudinnan Parvati är den högra sidan. Shiva med sin trishul (trehudd) och höftskydd som är tigerskinn och Gudinnan Parvati med sin spegel, sari och sina axelringar.
Shiva med hans trehudd och höftskydd
Gudinnan Parvati med hennes spegel och utstyrsel.
Och detta är Ardhanarishvara:
'
Gudinnan Durga är en av hinduismens viktigaste gudinnor. Hennes främsta uppgift i mytologin är att bekämpa demoner som hotar den kosmiska harmonin.
I sanskrittexterna framställs hon som en mäktig stridsgudinna som är omöjlig att besegra i strid. 
Hon rider ett lejon eller en tiger. Hon har många armar och är beväpnad med olika typer av vapen, som olika manliga gudar har skänkt henne.
Detta är Gudinnan Durga:
'
Guden Hanuman:
Guden Hanuman är en apgud. Han ser ut som en apa.
Han är en populär gud inom hinduismen. På många ställen i Indien ser man orangefärgade stora stenar med målade ögon. Dessa stenar föreställer Hanuman och står i tempel.
Detta är Guden Hanuman:
'
Gudinnan Kali:
Kali är Kalisvart eller mörkt blå, utmärglad, naken och har långt tovigt hår. Hon har vidöppen mun, rullande tunga, blod på läpparna och långa skarpa huggtänder. Hon bär en gördel av avslitna armar och ett halsband av avhuggna huvuden. Hon har döda barnkroppar som örhängen och ormar som armringar och hon avbildas på slagfältet stående på sin liggande make Shiva.
Detta är Shiva:
'
Guden Krishna:
Krishna är kärlekens gud. Krishna är inte bara en liknelse av Vishnu utan Krishna är också en egen gud, en väldigt populär en. Han är också hjälte i många myter och framställs som älskare, krigare och kung.
Detta är Krishna:
'
Gudinnan Lakshmi:
Lakshmi har egenskaperna; Fruktbarhet, framgång och lycka.
Hon förknippas också med dessa kvaliteter: rikedom, välstånd, överflöd och regentskap.
Hon har ikonografiska detaljer som guldet som rinner från gudinnans hand, elefanterna, lotusblomman som gudinnan står på, hennes fyra armar och lotusblommorna hon håller i sina händer.
Ibland kallas Lakshmi också Lotusen, just för att hon sitter på en sådan blomma. Inom hinduismen är lotusen en symbol för fruktbarhet, renhet och andlig auktoritet. Den ses också som en symbol för karmayoga, det vill säga handlingar som utförs i gudsmedvetande.
Detta är Lakshmi:
'
Gudinnan Parvati:
Det sägs att hon bor i bergen. Hon är en populär gudinna. Hinduer tycker att hon inte har en  självständig identitet, utan hon är alltid knuten till sin man Shiva. Man ser henne som en reinkarnation av Shivas första hustru Sati. I vissa texter ses gudinnan Kali som en form av Parvati.
Detta är Parvati:
'
Gudinnan Radha:
Radha är herdinna, som är väldigt kär i Krishna. Radhas och Krishnas kärlekshistoria utspelas i byn Vraja. I konsten visas det hur Radha, på natten, väntar på sin kära Krishna, hur hon smyger hem efter en natt fylld av kärlek, eller hur hon är tillsammans med sin älskade Krishna. I den hinduiska traditionen har Radha ingen självständig existens som gudinna utan får betydelse endast som Krishnas älskarinna. Trots att hon är gift med en annan man har hon ett förhållande med Krishna.
Detta är Radha tillsammans med Krishna:
Gudinnan Saraswati:
Saraswati är kunskapens och vishetens gudinna. Hon hör ihop med lärdom, böcker och religiösa och filosofiska frågor. På bilder brukar hon också stå på lotusblommor. Och ganska ofta avbildas hon bredvifd en flod också. I den vediska berättelsen identifieras hon med Sarasvatifloden.
Detta är Saraswati:
Egna tankar och reflektioner:
Vi tycker att det är väldigt intressant med alla dessa gudar. Det är intressant att läsa om dem. Man märker också att det är ofta manliga gudar har mer än en kvinna i sitt liv. De har haft flera som det är/har varit gifta med. Till exempel Guden Shiva, han har haft 3 fruar, 2 av dem var Gudinnan Parvati och Gudinnan Kali. Men jag har dock inte läst något om en gudinna som varit dift med fler än en man. Vi tycker att bilderna på alla gudar/gudinnor är vackra, på sitt eget vis. Alla är på något set annorlunda. På de flesta bilderna så står/sitter gudarna/gudinnorna på något.
Källa:
Elevboken histora åk 9 och
http://www.indien.nu/allt_om_indien/religion/gudar/Lakshmi

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0