GHANDI

Mohandas Karamchand Gandhi eller som man också kallade honom Mahatma Gandhi (vilket betyder stor ande) var en indisk politiker. Han föddes i ett hinduiskt småstadshem 1869.

 

Han läste juridik i London och började sedan arbeta som advokat i Bombay. Mellan 1893 och 1914 arbetade han i Sydafrika. Där fanns många indier som arbetade och inte behandlades väl av de vita som styrde i landet. Gandhi kämpade för att de skulle kunna få bättre rättigheter. De metoder han använde var bland annat passivt motstånd, att vägra lyda (ohörsamhet) och varubojkotter (vägra köpa de vitas varor).  Efter cirka sju år lovade regeringen i Sydafrika att förbättra indiernas ställning.

 

Gandhi återvände till Indien 1915. Han blev väldigt upprörd över hur de fattiga och människor av låg kast behandlades. Han engagerade sig i kampanjer mot ekonomiska orättvisor. År 1919 inledde han en kampanj mot de brittiska styret i Indien.

 

1920 så blev Gandhi en politisk ledare i Indien. HAn hade storförmåga att få människors stöd för det hade gjorde speciellt kvinnor.

 

Som politiker så använde han sig av religösa begrepp och enkla symboler som spinnrocken och indisk handväft tyg. Han gick klädd i en traditionnellt indiskt höftskynke, levde enkelt och bad och fastade.

 

I sammanlagt sex år satt Gandhi i fängelse. Han hade ändå en politisk ledande roll. Han lyckades t ex. få den brittiska regeringen att genomföra viktiga förbättringar för de kastlösa genom att hungerstrejka i fängelset.

 

1930 organiserade Gandhi en Saltmarch. Han och en stor grupp anhängare gick 40 mil till kusten i protest mot att britterna hade ensamrätt på att tillverka salt och dessutom ta ut saltskatt. Tanken var att indierna själva skulle tillverka salt. Saltmarchen fick väldigt stor uppmärksamhet.

 

Gandhis lära präglades av icke våld, bojkotta av britiska varor, vägrade att lyda orättvisa lagar och att betala skatt. Han arbetade för att Indien skulle bli ett självständigt land och inte längre styras av britterna.

 

Indien blev självständigt 1947. Samtidigt delades i Indien och Pakistan. Mindre än ett halvår efter att Indien hade blivit självständigt mördades Gandhi av en religös fanatiker.

 

 

Egna tankar

Gandhi var en frihetskämpe. Om man ska jämföra honom med någon så är det Nelson Mandela som var Sydafrikas frihetskämpe.

 

Källor:

www.ne.se

Bra böckers lexikon



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0