Livsstil

Hinduismen går i stort sett ut på att nå moksha, men hur når man dit?

Som i alla andra religioner är det viktigt att ha en god moral. Man ska inte mörda, stjäla eller ljuga. Helst ska man undvika att äta kött. Kokött får man absolut inte äta eftersom att kon är helig.

Eftersom hinduismen är en väldigt fri religion, alltså att man får välja vilka gudar man vill dyrka och på vilket sätt man vill tro så finns det olika sätt att nå moksha. De två vanligaste sätten är att utöva yoga eller genom föraktelse och askes.

 

Att nå moksha genom yoga:

När man utövar yoga så övar man kroppen för själens skull. Yoga är en särskild träningsmetod som är väldigt gammal men väldigt populär, inte bara i Indien utan även i resten av världen.

En person som har tränat yoga i många år och kanske är lärare i det kallas yogi. En vältränad yogi är mycket stark och smidig, han/hon har full kontroll på hela kroppen. Det sägs att riktigt duktiga yogis kan få hjärtat att sluta slå under flera minuter och kan hålla andan i mer än 10 min.

I t.ex. Sverige så utövar man yoga för att det är ett skönt sett att träna på och känna sig mer harmonisk. Inom hindun så har yoga ett större syfte. Yoga betyder förening, en hindus mål är att förena sig med guden Brahma för i sin tur vänta på den moksha, fullkomliga gemenskapen med Gud.

Att nå moksha genom föraktelse och askes:

Många hinduer väljer att leva väldigt fattigt och enkelt. De vandrar runt i landet och mediterar på heliga platser och samtalar med heliga män, sadhus. En sadhus är en man som har gett bort allt till sin familj och viger sitt liv till att hitta vishet om livet och döden. De lever på mat från naturen, t.ex. vatten och frukt.

Men det är inte alla som nöjer sig med det, många väljer att gå askes väg. Om man har valt att gå askes väg så plågar man sig själv. Man kan t.ex. hälla aska i håret och aldrig tvätta sig,  vandrar uppe på Himalayas isberg nästan nakna, sitter i taggbuskar, hänger upp sig i spetsiga krokar, vissa sitter och kollar rakt in i solen tills de blir blinda.

Egna åsikter och tankar:
Vi tycker att man ska kunna äta kött utan att det ska påverka hur ens moral är. Det är okej att de inte äter kokött eftersom att kon är helig där men vi tycker de ska kunna äta annat kött.

Vi tror på att man blir mer harmonisk genom att utöva yoga. En av oss har kört ganska mycket yoga inom träningen, just för att komma ner i varv och kunna fokusera på det man ska göra. Också för att kunna hantera nervositet när det gäller tävlingar.

Vi tycker det är ganska häftigt att man kan få sån kontroll över sin kropp att man kan få hjärtat sluta slå och hålla andan i mer än 10 min.

När det gäller att nå moksha genom föraktelse och askes så tycker vi det är modigt av de som väljer att ge alla sin egendomar till familjen för att själv åka till olika platser för att meditera. Det ända de gör är att meditera, åka till en ny plats och leta efter mat.

Vi tycker dock att det är lite läskigt att människor plågar sig själva för att de tror att de kommer nå moksha. Det låter som det sämsta alternativet. Vi är eniga om att yoga är vad vi skulle ha valt om vi var hinduer.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0