Högtider

Hinduismen är den religion som har flest fester eller högtider av alla religioner. Man brukar säga att det inte finns en enda dag på året där det inte är en fest eller högtid i någon del av Indien.

 

De mest betydelsefulla högtiderna och fester inom hinduismen är Divalifesten, Holifesten och Dashahra. Man firar de olika högtiderna till minne av sina gudar.

 

Divalifesten är den så kallade ljushögtiden som firas till guden Ramas ära. Divalifesten pågår i fem dagar kring nymånedagen i den hinduiska månaden Kartika. Den pågår från slutet av oktober till början av november.

 

Den firas genom att man tänder lampor i hemmet för att välkomna Rama hem till Ayodhya. Under denna dag ska man vara snäll mot andra människor. Det är inte bara hemmet och trädgården som man lyser upp utan även butiker och floder. Man skjuter också upp raketer för att fösa bort illvilliga.

 

När den fyrarmade gudinnan Lakshmi som står för lycka och rikedom ska komma till hemmet så städas det ordentligt och sedan målar indierna tecken på dörrarna. Det byggs även ett altare till hennes ära. Det finns rökelse, en oljelampa, vatten och blommor. Man har rökelse i ena handen och i andra handen en liten klocka. Rökelsen rör sig i svängande rörelser och efteråt så fortsätter man med resten av offergåvorna.

 

Holifesten är en hinduisk vårfest som pågår runt två dagar i mars. Holifesten firas till minne av Krishna som i sin ungdom alltid hittade på hyss.

 

Den första dagen så tänder man en stor vårbrasa som symboliserar brännandet av Holika. Den andra dagen brukar man kalla för Phalgunotsava eller "färgernas fest". Det beror på att man kastar färgpulver eller häller färgat vatten över varandra. Sedan får kvinnor lov att smiska alla män skämtsamt som går förbi.

 

 

Dashahra firas under tio dagar till Ramas ära (Vishnus avatar). Den firas genom att spela upp dramatiska skådespel ur Ramayana.

 

På vissa ställen firas Dashahra till gudinnan Durgas ära. Man avslutar festen med en parad med festklädda människor som skjuter ut en flotte med en staty av gudinnan på ut i en sjö eller flod.

 

Egna tankar

Även i Sverige har många av våra högtider en religiös bakgrund. Det gäller t ex jul och påsk. Sedan finns det också högtider som inte har med kristendomen, t ex valborg som är en gammal högtid.

 

Källor:

www.ne.se

www.wikipedia.com

Religion och liv, årskurs 9


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0