Filosofi

Hinduismen:

I hinduismen tror man att din själ är evig, att den alltid kommer att finnas, den kallas för atman.  När man dör föds ens själ i en ny kropp.  Ett ord för det är Reinkarnation. Målet inom hinduismen är att slippa återfödas och bli ett med världssjälen, Brahman, igen.  Moshka kallas det när man blir ett med världssjälen. Där finns det bara harmoni och full lycka. För att uppnå moshka bör man leva efter 3 livslagar:

·         Man ska sträva efter det goda och rätta.
Varje människa måste göra sin plikt. Barnen måste sköta sin skolgång, visa tacksamhet och respekt mot de som är äldre, såsom föräldrar och lärare. Föräldrarna ska skydda sina barn, ge dem mat, kläder och en utbildning. Alla ska utföra sin uppgift så bra som möjligt och hjälpa den som har det sämre.

 

·         Man ska sträva efter det nyttiga.
Pengar, kunskap och makt är viktiga, men man bör inte försöka uppnå dem på ett olagligt sätt eller så att man skadar andra.

 

·         Man ska sträva efter njutning.
Man ska njuta av allt som är gott i livet, men på ett sådant sätt så att man inte skadar andra, utan ser till så att andra också har det bra.

Kaster:

Så småningom kom man att dela upp människorna i fyra större grupper eller kast.

·         Präster, kallas brahmaner

·         Krigare och ämbetsmän

·         Bönder, köpmän och hantverkare

·         Tjänare och slavar

De tre översta kasten består av ljusa arier, medans det fjärde kastet är ”smutsig” och de kallas de oberörbara eller orena. Det finns en gammal berättelse om  hur de fyra kasten uppstod:
”Människorna skapades av guden brahma. Från gudens huvud kom de fina och förnäma prästerna. Ur armarna skapades krigarna, medans bönderna skapades ur de kraftiga låren. Tjänarna och slavarna bildades ur de tjänande fötterna.”
Från början fanns det bara de fyra kasten, men nu för tiden har de fyra kasten blivits tusentals undergrupper till de fyra originalen. I indien föds man i ett kast och det är mycket svårt att ändra sitt kast senare i livet. Det är mycket ovanligt och opassande att umgås med någon från ett lägre kast och det händer nästan aldrig att två stycken från olika kast gifter sig.  Så redan när man föds ahar man fått en social ställning i samhället. Kastsystemet försämrar deras chanser att förbättra sina livsmöjligheter.  De som tillhör det lägsta kastet kallades förut för harijans, Guds barn, men numera kallar de sig daliter, de förtryckta.

Även fast man föds till ett visst kast menar hinduerna att man själv bestämmer vilket kast man tillhör. Eftersom inom hinduismen flyttas man upp eller ner inom kasten beroende på hur bra man har levt sitt tidigare liv. Alltså har de fattiga och slavarna bara sig själva att skylla eftersom de inte har levt ett gott tidigare liv. Detta kallas karma, att man blir dömd efter hur bra man har levt sitt liv.

Källa:
religion och liv åk 9

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0